Skip to main content
Antrenament

Cât de des ar trebui să mă antrenez?

Cât de des ar trebui să mă antrenez?
Nicolae Gabriel
Scriitor si expert7 ani Ago
Vezi profilul lui Nicolae Gabriel

Cât de des ar trebui să mă antrenez?

Factori esențiali în stabilirea unui număr corect de ședințe de antrenament

Poate una dintre cele mai populare întrebări în rândul începătorilor. Adevărul este că nu există un număr ideal de ședințe pe săptămână/luna întrucât sunt întotdeauna mai multe variabile de luat în calcul, așadar pornim de la prezumția că fiecare individ este diferit în funcție de timpul liber pe care îl are la dispoziție, alimentația și suplimentele folosite precum și nivelul de odihnă și de ce nu, dedicare.

Când vine vorba de stabilirea unui număr eficient de ședințe de antrenament, trebuiesc luat în vedere următoarele:

Stilul de viață

Toți visăm la un corp atletic, definit, bine lucrat, dar adevărul este că nu mulți înțeleg ce presupune asta. Doar pentru că atletul tău preferat tocmai și-a postat programul de antrenament și ai de gând să îl urmezi și tu, asta nu îți poate garanta că vei avea aceleași rezultate. De ce?

Pentru că în primul rând trebuie să conștientizezi cât de dispus ești să urmezi un anumit program sau o dietă. Toate astea pot presupune sacrificii mai mici sau mai mari. Ai timp să mergi la sală? Sau mai bine spus, ești dispus să îți faci timp să ajungi mai des la sală? Îți este ok să îți sacrifici din viața socială? Să renunți la un film sau la o bere cu prietenii la terasă pentru o ședință de antrenament?

De-a lungul experienței mele am ajuns la o concluzie când vine vorba de timp sau dispoziție, nu există (decât în foarte puține cazuri) “nu am timp” ci mai degrabă “nu reprezintă o prioritate”.

Atunci când te antrenezi te expui totuși și anumitor riscuri legate de oboseală și recuperare, așadar trebuie să fii dispus să încerci a gestiona situațiile solicitante din viața de zi cu zi întrucât spre exemplu, putem fi afectați destul de ușor de un nivel de cortizol ridicat, lucru ce afectează masa musculară, energia cât și starea generală de zi cu zi.

Odihna și recuperarea

Practicarea oricărui tip de sport presupune recuperare și odihnă, din acest motiv este esențial să parcurgem între 7 și 9 ore de somn pe noapte.

Lipsa de somn afectează reducerea nivelului de cortizol, scăderea procentului de ardere a grăsimilor corporale și reduce nivelul de energie al organismului, lucruri care conduc la afectarea performanțelor fizice.

Tot acest efort, chiar și atunci când nu mergem la sală, necesită ca organismul nostru să aibe timpul său necesar pentru a se recupera, asta dacă vrem să fim siguri că putem parcurge un program serios de antrenament și vrem ca după o anumită perioadă să și culegem rezultatele acestuia. Așadar, programează-ți ceva mai devreme serialul preferat și încearcă să mergi mai devreme la culcare.

Alimentația

Indiferent dacă avem un stil de viață activ sau nu, trebuie să asigurăm organismului nostru un flux de macro și micro nutrienți optim și sănătos. Pentru asta este necesar să ne punem la punct o dietă care să corespundă cât mai bine stilului nostru de viață respectiv obiectivului pe care îl urmam. Să nu uităm că în cele din urmă, cel mai important lucru este să încercăm să fim cât mai sănătoși, cât mai puternici, și să facem asta pentru cât mai mult timp și neapărat printr-o atitudine pozitivă.

Nu poți susține un stil de viață dinamic sau ședințe de antrenament serioase mâncând insuficient sau de o calitate îndoielnică. Țintește către 3-4- 5 mese pe zi, în funcție de stilul tău de viață, alimente din surse naturale și cât mai puțin procesată și nu ignoră importanța hidratării, cât mai multă apă plată posibil.

Dacă simți ca doar din alimentația zilnica nu iți poți atinge necesarul, completează cu un concentrat proteic de genul Impact Whey Protein care conține 21 grame de proteina per porția de 25 grame.

Concluzii

Când vrei să îți stabilești numărul de ședințe de antrenament, gândește-te foarte bine la punctele mai sus menționate. Antrenamente și rezultate mai bune înseamnă dedicare și seriozitate, trebuie să fii realist atunci când îți stabilești rezultatele. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine, asta când mă refer la greutățile folosite în timpul antrenamentului sau la numărul de ședințe stabilit. Începători - 3 ședințe pe săptămână, un model clasic de Luni-Miercuri- Vineri, cu accent pe exerciții de bază (împins cu bara, îndreptări, genuflexiuni, exerciții cu greutatea corpului, etc) care sunt foarte eficiente în cadrul unui astfel de program ideal aș putea spune pentru individul clasic ce se antrenează după 8 ore de serviciu. Intermediari - 4 ședințe pe săptămână, un eventual Luni-Marți- Joi-Vineri, accent pe exerciții de bază și aparate adiționale. Avansați - 5-6 ședințe, accent pe exerciții de bază și aparate adiționale, tehnici avansate de tipul super set, drop set, etc.

Nicolae Gabriel
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Nicolae Gabriel
Nicolae este un pasionat scriitor cu peste 20 de ani experienta in industria culturismului si fitnesului dintre care 15 ani sub forma de antrenor personal. In ultimii ani si-a concentrat atentia pe studierea celor mai recente articole cu support stiintific dedicate antrenamentelor cu greutati, nutritiei si suplimentelor nutritive precum si colaborarii cu diferite site-uri ce promoveaza un stil de viata sanatos, magazine online dedicate suplimentelor nutritive precum si oferirea de suport ca unul dintre putinii administratori ai celui mai mare forum de culturism din Romania. Ca pasiuni, orice este legat de dezvoltarea personala, cititul si scrisul, practicarea culturismului natural precum si activitati ce se desfasoara in natura. Facebook: https://www.facebook.com/nicolae.gabriel.96
myprotein