Skip to main content
Antrenament

5 secrete ale recuperării folosite de atleții profesioniști

5 secrete ale recuperării folosite de atleții profesioniști
Myprotein RO
Scriitor si expert6 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

5 secrete ale recuperării folosite de atleții profesioniști

Cu toții știm că adevărata cheie a succesului în sport, fie el amator sau profesionist, stă în antrenament. Antrenându-te continuu, dar în același timp rational, perseverând pe cât posibil, vei realiza cum limitele de astăzi vor fi mâine doar amintiri. Însă fără o recuperare bună, eficiența antrenamentelor va scădea constant.Neglijată de cei mai mulți amatori ai fitnessului, recuperarea de după antrenament reprezintă una dintre paginile Bibliei sportivului profesionist. Ea devine tot mai necesară pe parcurs ce "grămada" antrenamentelor se mărește și face diferența între performanță și aproape performanță.Din capul locului, trebuie să știi că există două feluri de recuperare. Una pasivă, reprezentată de repaus, relaxare ți odihnă, iar aici vorbim inclusiv despre încercarea de a te deconecta de la cotidian și de a te elibera, și una activă, care vine cu câteva "artificii" pe care orice preparator fizic le are în arsenalul său.La odihnă sunt destul de sigur că știi cum să te descurci, așa că voi vorbi puțin despre metodele de recuperare post-antrenament din cealaltă categorie.

1.Cooldownul - încheierea antrenamentului cu o "revenire"

Ai auzit probabil de nenumărate ori că este deosebit de important să te încălzești bine înaintea oricărui antrenament. Mișcările de încălzire îți activează corpul și psihicul pentru efort și te feresc de accidentări. Pe de altă parte, este la fel de important să știi să "te răcești". Partea de cooldown este adesea neglijată de cei mai mulți oameni.Cooldown-ul după un antrenament cardio este reprezentat de oprirea treptată a alergării (sau a pedalatului, vâslitului, etc). Dacă vrei, cooldown-ul este o decelerare până când subiectul ajunge la o plimbare ușoară. El are rolul de a stabiliza ritmul cardiac și tonusul vagal.Această metodă este perfect aplicabilă și în cazul exercițiilor cu greutăți prin introducerea unor exerciții ușoare, de dificultate și intensitate redusă, având simplul scop de a transmite corpului o stare de relaxare.

2.Stretchingul

Acest punct vine în completarea cooldownului. După efort, mușchii și fascia care îi înconjoară încearcă să se refacă. Repausul instantaneu, adică saltul peste cooldown și stretching, îi trimite într-o zonă de confort, lucru care duce la o stabilizare a poziției sedentare. În momentul schimbării poziției, vei simți discomforturi mai mari și poți risca accidentări stupide.

3.Masajul

Masajul are rolul de a detensiona mușchii blocați și de a regla și alinia întreg corpul. La fel ca stretchingul, el previne o stabilizare puternică a poziției sedentare a musculaturii. Acesta poate fi făcut de un profesionist, dar și individual, prin folosirea unor "unelte" speciale, cum ar fi un roller. De asemenea, un masaj puternic și binefăcut detensionează zone mai greu accesibile prin simple exerciții de stretching, cum ar fi partea superioară a marelui dorsal, a bicepșilor femurali ori a gambelor. Regula spune că după găsirea unui punct sensibil, trebuie să continui masajul până când mișcările nu mai crează o senzație de sensibilitate sau disconfort.

4.Dușurile reci/scoțiene și băile în gheață

Dușurile reci reprezintă cea mai simplă metodă de creștere a termogenezei. De asemenea, apa rece redă mușchilor capacitatea de contracție și reduce inflamațiile, existând numeroase studii asupra beneficilor acestora asupra recuperării sportivilor după un efort intens.Trăind în era tehnologiei, merită menționat că sportivii de cea mai înaltă performanță apelează de asemenea la crioterapie. Totuși, dușurile cu apă rece sau băile în gheață continuă să reprezinte o armă în arsenalul oricărui specialist.

5.Folosirea echipamentelor de compresie

Nu, tricourile de compresie nu trebuie purtate doar pentru că se mulează bine și evidențiază formele! Ele servesc unui scop mult mai important. Folosirea echipamentelor de compresie are ca scop reducerea inflamațiilor musculare și îmbunătățirea circulației. Un studiu a arătat că din două grupuri de rugbyști, cel care a fost dotat cu echipamente de compresie s-a confruntat cu mai puțină febră musculară și a înregistrat chiar rezultate mai bune.Acestea sunt doar cinci dintre metodele simple de recuperare rapida eficientă post-antrenament.

 

 

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein