Cum, când și cât de des să ne cântărim?
Cântarul este probabil cel mai folosit accesoriu prin care oamenii încearcă să evalueze progresul pe care îl fac, prin măsurarea greutății.Avantajele și dezavantajele cântarului
Probabil cel mai mare avantaj al cântarului de persoane este costul (relativ) redus, accesibilitatea și simplitatea utilizării.Pur și simplu pășim pe ea, așteptăm câteva secunde și deja avem greutatea corporală afișată în fața noastră.
Astfel, este o metodă simplă și ieftină de a afla dacă ne îndreptăm în direcția dorită - scade greutatea dacă dorim să slăbim sau crește greutatea dacă dorim să acumulăm masă musculară (cu anumite excepții).Totodată, putem afla dacă ritmul în care scădem sau creștem în greutate este cel pe care ni-l dorim. Astfel putem preveni scăderea prea rapidă, riscând pierderi excesive de masă musculară sau creșterea prea rapidă, acumulând cantități excesive de grăsime.Cam aici însă se termină avantajele cântarului și urmează dezavantajele, care sunt mai numeroase.Primul dezavantaj este natura variabilei pe care o măsoară. Cântarul ne oferă informații doar despre greutatea pe care o avem în momentul măsurării, greutate care nu este alcătuită doar din masa musculară și țesutul adipos, componentele care ne interesează pe noi. Pe lângă acestea, mai sunt componente statice (precum masa osoasă și masa organelor, care în general nu se schimbă) dar și componente dinamice, precum apa din organism sau cantitatea de mâncare pe care o avem în stomac, care pot (și vor) fluctua și pot da cu ușurință peste cap măsurările.
Al doilea dezavantaj, continuând firul logic de mai sus, este că doar prin măsurarea greutății nu putem diferenția componentele care alcătuiesc aceea greutate, deoarece cântarul nu ne oferă nicio informație despre compoziția corporală pe care o avem, aspectul de care suntem cel mai interesați.
*Observație – Pentru că știu că unii vor aduce în discuție acele cântare care măsoară procentul de grăsime corporală, am scris un întreg articol despre cât de imprecise sunt chiar și cele mai sofisticate aparate. Varianta scurtă – măsurătoarele de pe acele cântare sunt foarte imprecise, se pot manipula foarte ușor prin varierea nivelul de hidratare și cel mai bine e să fie ignorate complet. Doar prin aflarea greutății (și a variației ei) nu știm ce procent a fost reprezentat de grăsime, mușchi sau apă, care poate fluctua foarte mult zi de zi.Ziceam mai sus că pentru majoritatea oamenilor pentru a slăbi (eficient) va fi nevoie de o scădere în greutate, iar pentru a crește va fi nevoie de o creștere în greutate.Există două mari excepții pentru care această regulă nu se aplică și va fi posibilă o recompoziție corporală într-un timp relativ scurt.Prima excepție o reprezintă începătorii, care la începutul carierei de antrenament pot scădea grăsimea corporală și pot crește masa musculară, rămânând la aceeași greutate, deoarece stimulul reprezentat de antrenamentul cu greutăți este complet nou. Pe măsură ce corpul se adaptează, acest efect scade.A doua excepție o reprezintă persoanele care au acumulat deja o cantitate semnificativă de masă musculară și care se întorc în sală după o pauză de câteva luni. Aceștia practic vor recâștiga ceea ce au pierdut iar acest proces decurge mult mai rapid decât acumularea ei inițială.Mai există încă o situație, dar aceasta implică substanțe ilegale și n-o voi detalia.Al treilea dezavantaj în folosirea cântarului ca reper unic este că retenția de apă, din diferite cauze, poate masca progresul și ne poate da impresia că stagnăm, chiar dacă continuăm să facem progres.Al patrulea dezavantaj este unul psihologic. Unii oameni corelează greutatea de pe cântar cu valoarea de sine și fluctuațiile dintre măsurători consecutive creează o solicitare psihologică imensă, în special dacă nu sunt conștienți de cauzele care provoacă fluctuațiile.Deseori pentru aceste persoane cel mai bine e să se elimine complet cântarul și să se apeleze la alte metode pentru măsurarea progresului.Când și cum să ne cântărim?
Să începem cu ce NU trebuie să facem. NU trebuie să ne cântărim la sfârșitul zilei, după ce am mâncat cantități diferite din alimente diferite și în special NU trebuie să ne cântărim la nimereală, în timpul antrenamentului la sală, cum fac foarte mulți oameni.Cantitatea de mâncare consumată, tipul de mâncare consumată, cantitatea de apă băută, îmbrăcămintea pe care o purtăm, toate acestea influențează greutatea corporală și oferă o imagine deformată a realității.Astfel, cel mai indicat e să ne cântărim dimineața după trezire, nud, pe stomacul gol, după ce am folosit toaleta, pe același cântar, pentru a primi o imagine cât mai realistă.Cât de frecvent să ne cântărim?
Având în vedere cele spuse mai sus și fluctuațiile zilnice care apar, cea mai precisă metodă este cântărirea zilnică, după metoda prezentată mai sus, calcularea mediei săptămânale și monitorizarea acesteia.Dacă considerați că acest lucru este prea solicitant, cântărirea se poate reduce la 2-3 ocazii / săptămână sau chiar la o singură zi, dar e important ca zilele să fie menținute constante, pentru a reduce marja de eroare, care oricum va fi mai ridicată decât în cazul calculării mediei săptămânale.Pentru femei, din cauza ciclului menstrual, e FOARTE important să se compare valorile dintre săptămânile identice (prima săptămână a ciclului cu prima săptămână a ciclului următor etc), pentru că greutatea variază foarte mult de la săptămână la săptămână din cauza schimbărilor hormonale care au loc.
Concluzii și recomandări
- Cântărirea frecventă este o metodă simplă de a evalua progresul făcut, dar care are numeroase dezavantaje și trebuie combinată cu alte metode
- Cântarul ne arată doar greutatea, nu și compoziția ei
- Greutatea variază zi de zi, în funcție de alimentație, nivel de hidratare, somn etc
- Cântărirea trebuie efectuată mereu pe stomacul gol, după trezire, după folosirea toaletei, nud, pe același cântar.
- Cea mai precisă metodă este cântărirea zilnică și calcularea mediei săptămânale
- Pentru femei, media săptămânală trebuie comparată cu săptămâna corespunzătoare a ciclului următor.