Vara este usor usor pe terminate si cu pasi repezi se apropie sezonul rece, sezonul racelilor si probleme de tot felul generate de temperaturile scazute. Preventia este mereu primul si poate cel mai bun pas in ceea ce privesc bolile si virusii de orice fel; insa preventia inseamna cu totul altceva fata de izolarea completa de orice contact social si evitarea tuturor persoanelor timp de 3-4 luni. In cele ce urmeaza, va voi prezenta cateva optiuni naturale pentru combaterea problemelor generate de raceala. Pe langa traditionalele remedii stiute din batrani, exista variante mai putin stiute impotriva racelii ce pot ajuta.
Pentru a fi pregatit si pentru a ramane conectat in continuare la antrenamentele tale si pe perioada de iarna, pregateste-ti proviziile si aprovizioneaza-te cu alimentele necesare din cele ce urmeaza.
5 alimente impotriva racelii
Usturoiul si ceapa: ok, cu siguranta exista metode mai bune de improspatare a respiratiei inainte de o intalnire insa, ideea consumului de usturoi si ceapa a fost mereu alaturata ideii de sanatate curata si imbunatatirea sistemului imunitar. Si pe buna dreptate. Au existat studii in care voluntarii ce au primit o doza zilnica de supliment de usturoi, erau mult mai putin predispusi la a contracta o raceala sau isi reveneau mult mai rapid si usor in cazul in care chiar se imbolnaveau. Compusul chimic ce se gaseste in usturoi si ceapa, alicina, s-a aratat ca ajutand corpul sa lupte impotriva bacteriilor si a virusilor.
Usturoiul si ceapa sunt usor de administrat chiar zilnic. Ele pot oferi aroma si gust la o varietate intreaga de mancaruri. Asigura-te ca ai mereu la indemana provizii suficiente. Daca esti ingrijorat de mirosul puternic, poti consuma un mar pentru a neutraliza efectul.
Citrice: multi dintre voi stiu ca daca esti racit, ai nevoie de vitamina C. Un studiu din 2006 a demonstrat ca riscul de a contracta trei sau chiar mai multe raceli pe o perioada de 5 ani, a fost redus cu pana la 60% atunci cand voluntarii au consumat 500mg de vitamina C pe zi.
Evident, citricile pot fi introduse relativ usor in alimentatia noastra. Poate fi o gustare sanataoasa sau sucul lor, in special de lamaie, introdus in ceai etc.
Semintele de dovleac: ceva neasteptat? Pentru cunoscatori, semintele de dovleac sunt sanatate la indemana, cu fiecare rontaiala mica. O parte din aceasta sanatate la pachet se datoreaza cantitatii ridicate de zinc ce se gaseste in semintele de dovleac, zincul fiind considerat capabil sa reduca durata unei raceli si sa creasca nivelul sistemului imunitar. De asemenea pe langa zinc, semintele de dovleac contin si cantitati ridicate de mangan si vitamina E sub diferite forme, fiind antioxidante bune.
Ele se pot gasi in numeroase super-hiper-mini marketuri, in cantiati si ambalaje de diferite marimi. Evident pot fi consumate asa cum sunt, ca o gustare placuta si rontaibila sau pot fi adaugate la salate sau la diferite mancaruri.
Ghimbirul: este planta cu proprietati cunoscute atat din vremuri stravechi dar si redescoperite in ziua de astazi, tot mai multa lume auzind de beneficiile oferite de aceasta planta ierboasa originara din Asia. Gustul, pentru cei ce inca nu au facut cunostinta cu aceasta planta, este unul aromat, iute. Ghimbirul are numeroase proprietati, poate ajuta impotriva nasului infundat si a tusei, poate fi folosit in combaterea greturilor si a varsaturilor. Au existat studii ce au demonstrat ca alaturat consumului de ghimbir se opreste atasarea unor virusi la celule si se secreta substante chimice antivirale ce ajuta la lupta impotriva unor virusi.
Ghimbirul se poate gasi sub forma naturala. Curatati din planta doar atat cat preconizati ca veti consuma in acel moment. Introduceti cantitati mici in ceai, apa, la mancaruri etc..
Ciupercile: da, ati citit bine, ciupercile. Ciupercile, pentru natura, reprezinta sistemul de reciclare. Exista diferite tipuri de ciuperci fiecare cu proprietatile si calitatile lor. Sunt specii de ciuperci ce pot distruge virusii, altele pot nimici bacteriile iar altele protejeaza si actioneaza impotriva infectiilor. Avand aceiasi agenti patogeni, aceiasi virusi si aceleasi bacterii, sistemul nostru de viata este unul foarte asemanator cu cel al ciupercilor, astfel ele dezvoltand antibiotici puternici impotriva atacurilor si invaziei bacteriene. Penicilina, streptomicina, tetraciclina sunt cateva exemple de antibiotice ce pot fi obtinute din diferite extracte fungice. Multe dintre speciile cu beneficii mai mari sunt cele care cresc in copaci spre deosebire de cele aflate la sol. Ciupercile gasite pe scoarta copacilor preiau de la gazda sa numeroase substante benefice pe care copacii le-au asimilat de-a lungul vietii si le transforma mai departe spre beneficiul lor. Printr-un amestec potrivit de ciuperci medicinale se poate obtine un efect terapeutic puternic impotriva racelilor si gripei sezoniere si poate oferi corpului un sistem imunitar sanatos.
Acestea sunt o serie de alimente si solutii naturale, la indemana, ce pot fi utilizate in combaterea racelii sau a problemelor din sezonul rece. Mereu echilibrul este esential, asadar consumati in cantitati recomandate si responsabile. Ele trebuie sa faca parte dintr-o dieta vasta, echilibrata si potrivita. Sa fim sanatosi !
Am 28 de ani, sunt licentiat in Jurnalism si master in FAACTS (finantarea si administrarea afacerilor in comert, turism si servicii) si certificat ca instructor de fitness, recunoscut inclusiv de European Fitness Association. Am practicat sport de mic copil, cu sala am luat contactul de pe la 17ani, iar treptat a devenit o vocatie acest domeniu. Profesez ca si instructor de fitness iar munca pentru propriul corp mi-a adus inclusiv o aparitie in revista Men’s Health din Romania.