Skip to main content
Nutriție

Cele mai bune 7 alternative la zahăr de încercat – Myprotein Blog

Cele mai bune 7 alternative la zahăr de încercat – Myprotein Blog
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Consumul prea mare de dulciuri poate însemna că aportul caloric este prea ridicat, ceea ce va duce în cele din urmă la creșterea în greutate și la alte potențiale probleme de sănătate.În timp ce zaharurile găsite în alimentele naturale, cum ar fi fructele, vin cu o gamă largă de micronutrienți și fibre, zaharurile adăugate în băuturi și dulciuri sunt cel mai dăunătoare sănătății, iar NHS recomandă să nu depășiți 30 g de zahăr gratuit pe zi.Când încercați să reduceți aportul de zahăr, există alternative care vă vor oferi o doză de dulce, dar care nu se adaugă la aportul de calorii sau vă vor crește glicemia - unele mai bune decât altele. Iată 7 alternative la zahărul de masă:

Alternative la zahăr

Stevie

Stevia este extras din planta Stevia Rebaudiana Bertoni găsită în America de Sud. Deși este de 50-300 de ori mai dulce decât zahărul, nu conține calorii. Acest lucru îl face o opțiune bună pentru cei care doresc să slăbească în timp ce urmează un plan de dietă cu restricții energetice.Un alt mare beneficiu este că, spre deosebire de zahăr, Stevia nu conține carbohidrați. Asta înseamnă că Stevia nu va crește glicemia în același mod ca zahărul de masă.

Xilitol

Xilitol este un alcool de zahăr care deși este la fel de dulce ca zahărul normal, conține semnificativ mai puține calorii. Xilitolul este de asemenea mai scăzut în indicele glicemic, fiind și o modalitate de a măsura cât de repede un anumit aliment vă crește glicemia.Glucoza are un rating apropiat de 100, în timp ce xilitolul este doar 13,6. Xilitolul poate fi găsit în mod natural în diferite fructe, legume și ovăz.

Sorbitol

Ca și xilitolul, sorbitolul este un alcool de zahăr. Deși nu este la fel de dulce ca zahărul de masă (60% la fel de dulce ca zahărul de masă), conține semnificativ mai puține calorii, 1 gram de sorbitol furnizând 2,7 calorii în comparație cu zahărul de masă care conține 4 calorii pe gram.Se găsește în mod natural în fructe precum mere, pere, piersici și caise și are un indice glicemic scăzut de 9,6. Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari a declarat sorbitolul ca fiind sigur, fără un aport zilnic acceptabil specificat. Ca atare, nu există o limită în ceea ce privește cantitatea pe care o poți include în dieta ta, totuși, cantitățile în exces pot avea un efect laxativ.

Eritritol

Un alt alcool de zahăr, eritritolul conține mai puține calorii pe gram decât zahărul de masă (sucraloză), cu doar 2,4 kcal în comparație cu 4 kcal în sucraloză. Eritritolul se găsește în pepeni, piersici și alimente fermentate precum vinul, berea și sosul de soia.Un alt beneficiu cheie în comparație cu zahărul de masă este că nu există niciun efect al consumului de eritritol asupra cariilor dentare. Spre deosebire de alte zaharuri alcoolice, sistemul digestiv are o toleranță ridicată la eritritol, așa că este mai puțin probabil să existe vreun fel de efect laxativ. 

Aspartam

Aspartamul este un îndulcitor artificial care se găsește frecvent în băuturile „dietetice” sau „fără zahăr”. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă, dar, spre deosebire de zahăr, nu conține calorii.Utilizarea aspartamului a provocat o mare controversă de-a lungul anilor, cu întrebări referitoare la siguranța acestuia. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că este sigur pentru utilizare, cu condiția să nu depășești 40 mg per kilogram de greutate corporală, ceea ce este echivalentul a 14 cutii de sifon pe zi, așa că nu exagera. .

Zaharină

Ca și aspartamul, zaharina este un îndulcitor artificial. Este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul de masă și, prin urmare, nu este nevoie de mult pentru a oferi un gust dulce. Zaharina nu conține calorii și, prin urmare, dacă urmați un plan de slăbire, va fi un bun înlocuitor pentru zahărul tradițional de masă.La fel ca alți îndulcitori artificiali, zaharina a ridicat o serie de mențiuni negative asupra sănătății. Recomandările pentru un consum sigur de zaharină sunt de 5 mg per kg de greutate corporală pe zi (de exemplu, pentru o persoană de 70 kg limita ar fi de 350 mg).

Mierea

Mierea poate fi o opțiune mai bună decât zahărul de masă, deoarece conține o serie de antioxidanți care pot oferi un beneficiu pentru sănătate. În ciuda acestui fapt, mierea este încă considerată un zahăr liber și va avea efecte similare asupra nivelului de zahăr din sânge ca zahărul normal. O linguriță de miere va contine si cca. 20 de calorii, așa că dacă vrei să slăbești, ar trebui să o folosești cu moderație.

Alternative la zahăr de evitat

Siropul de agave

Siropul de agave este un zahăr natural, potrivit pentru vegani, folosit ca alternativă la zahărul de masă. Deși are un IG mai mic decât zahărul de masă, de fapt conține mai multe calorii decât zahărul de masă cu 21 de calorii pe linguriță, comparativ cu 16 calorii.Siropul de agave conține și o cantitate mare de fructoză, care, la fel ca zaharoza care se găsește în zahărul de masă, poate fi dăunătoare igienei dentare.

Siropul de nucă de cocos

Siropul de nucă de cocos are un număr similar de calorii ca și zahărul normal de masă , și la fel ca siropul de agave, este bogat în fructoză. Aceasta înseamnă că este puțin probabil să observați beneficii de pierdere în greutate, iar conținutul ridicat de fructoză poate provoca, de asemenea, riscuri pentru sănătate dacă este consumat în exces.

Mesaj de încheiere

Utilizarea alternativelor potrivite de zahăr va ajuta la reducerea aportului de calorii, ajutându-vă să pierdeți în greutate sau să preveniți creșterea nedorită în greutate.Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a preveni creșterile nivelului zahărului din sânge, deoarece nu conțin carbohidrați. Unele alternative sunt mai sănătoase decât altele și este important să țineți cont de conținutul de calorii și fructoză al anumitor înlocuitori de zahăr.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein