Semințele de floarea soarelui din punct de vedere nutritiv
Semințele de floarea soarelui reprezintă un aliment dens - conține o cantitate mare de energie (calorii) și nutrienți, într-un volum mic. Mai jos puteți observa macro și micronutrienții importanți care se regăsesc în 100 de grame de semințe de floarea-soarelui (uscate, fără a fi coapte):Aliment | Per 100g |
Calorii | 269 |
Carbohidrați | 9g |
Fibre | 4g |
Grăsimi totale | 24g |
Grăsimi saturate | 2.0g |
Grăsimi mononesaturate | 8.5g |
Grăsimi polinesaturate | 10.6g |
Proteine | 9.6g |
Tiamină | 0.7mg |
Acid folic | 104mcg |
Vitamina E | 15.3mg |
Colină | 25.3mg |
Fier | 2.4mg |
Magneziu | 150mg |
Fosfor | 304mg |
Potasiu | 297mg |
Seleniu | 24.4mg |
Zinc | 5mg |
Avantajele sănătoase ale semințelor de floarea-soarelui
Semințele de floarea soarelui pot fi o parte importantă a dietei personale pentru a sprijini sănătatea și obiectivele în materie de fitness propuse. Acest aliment are următoarele avantaje:Reducerea inflamației:
Încărcate cu fitonutrienți (compuși din plante precum fitosterolii) cu proprietăți de antioxidare și antiinflamatorii, semințele de floarea-soarelui te poate ajuta în combaterea inflamației. Sunt de asemenea bogate în grăsimi polinesaturate, precum Omega 3, care au ca rol reducerea proceselor inflamatorii.Ajută la sănătatea inimii:
Grăsimile polinesaturate (bogate în acizi oleici și linoleici), fibrele și fitosterolii care se găsesc în semințele de floarea-soarelui, pot ajuta colesterolul sănătos (HDL) din sângele nostru și starea generală de sănătate.Ajută sistemul imunitar:
100 de grame de semințe de floarea-soarelui conțin puțin peste o treime din doza zilnică recomandată de zinc și seleniu, cruciale pentru a avea un sistem imunitar puternic. Un sistem imunitar sănătos, este mai puternic atunci când acesta se luptă cu bacteriile și virușii.Ajută procesul de creștere și metabolismul:
Acidul folic este un nutrient cheie pentru dezvoltare și imporant mai ales pentru femeile care vor urma să aibă un copil. Toate vitaminele din categoria B găsite în semințele de floarea soarelui au o importanță foarte mare în metabolizarea corespunzătoare a carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, astfel optimizând performanța, energia și absorbția de nutriențiRiscurile semințelor de floarea-soarelui
Nu există riscuri majore atunci când vine vorba despre consumarea semințelor de floarea-soarelui, însă trebuie să avem în vedere nivelul de procesare și modul de preparare. Fiind un aliment bogat în fibre, semințele de toate tipurile ar trebui să fie consumate alături de multe lichide - încearcă să nu crești foarte mult cantitatea ingerată de fibre într-o perioadă scurtă de timp, ci mai degrabă lent, pe parcursul câtorva săptămâni.Alege semințele coapte, uscate sau crude, atunci când ai posibilitatea, și evită metodele de preparare care includ adaosul de ulei sau sodiu (sare). Semințele de floarea-soarelui învelite în ciocolată reprezintă o gustare delicioasă, însă adaosul de zahăr nu este de ajutor.Deoarece este un aliment dens, conține un număr mare de calorii într-o porție mică - astfel ar trebui să ai grijă cantitatea consumată în raport cu obiectivul de număr de calorii și canitate de macronutrienți propus. Reacțille alergice la semințele de floarea-soarelui sunt rare (untul produs din semințele de floarea-soarelui este un substituent popular pentru cei ce sunt alergici la arahide și nu pot consuma untul de arahide), însă acestea trebuie evitate dacă ești alergic la acest aliment.Mesaj de reținut
Un aliment la îndemână, încărcat de nutrienți precum semințele de floarea-soarelui, poate fi implementat în dieta personală în foarte multe modalități. Prin concentrația mare de nutrienți care ajută la menținerea unei stări de sănătate optime, dar având și o cantitate considerabilă de macronutrienți, coapte, uscate sau crude, semințele de floarea-soarelui reprezintă cea mai sănătoasă opțiune care ajută dieta și obținerea obiectivelor propuse.Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.
Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.
Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.
Află mai multe despre experienta sa aici.