Spirulina | Beneficii și efecte
Descoperită în anul 1827 într-un râu, spirulina crește în multe medii: apă, sol, nisip, mlaștini, și chiar izvoare sărate.Spirulina a fost găsită în multe locuri din lume, precum lacul Ciad din Africa, lacul Texcoco din Mexic, sau America de Sud, unde era o sursă importantă de hrană pentru azteci (cunoscută ca tecuitlatl). Această algă, găsită în general în lacuri și bălți era uscată apoi vândută în piețele locale.
Care îi sunt beneficiile?
Reduce colesterolul
Cercetări încă din 1988 au observat că spirulina poate reduce colesterolul. Într-un studiu, s-a observat că 2g de spirulină luate de 4 ori pe zi au dus la o reducere semnificativă statistic a colesterolului LDL. HDL-ul nu a fost afectat, și de asemenea a fost observată o reducere a depunerilor de grăsime de pe artere. Un studiu mai recent, din 2008, a avut rezultate asemănătoare.Conține aminoacizi
Spirulina este de asemenea o sursă excelentă de aminoacizi, conținând atât aminoacizi esențiali cât și neesențiali. Aminoacizii sunt „cărămizile” care „construiesc” proteinele, deci sunt o parte vitală a oricărei diete.Conține vitamine și minerale
Spirulina este o sursă excelentă de vitamina B, fier, beta-caroten, clorofilă și acid gamma-linoleic, împreună cu oligoelemente.
Smoothie cu spirulină
5g Spirulină
1 Banană (100g)80g Bace înghețate250g Iaurt fără grăsime1 măsură Impact Whey cu aromă de căpșuni
Cuburi de gheațăAmestecați ingredientele într-un blender până nu mai sunt cocoloași și rezultă o mixtură omogenă.Savurați cu cuburi de gheață!
Batoane cu spirulină
Pentru 8 porții:300g Curmale285g Caju
65g Migdale
70g Pudră de cacao
Un praf de sare40g Merișoare uscate
20 ml FlavDrops cu aromă de Vanilie
20/30 ml apă recePuneți curmalele, caju-ul, migdalele și pudra de cacao într-un blender împreună cu un praf de sare. Amestecați ingredientele până rezultă o mixtură grosieră. Adăugați merișoarele apoi amestecați din nou câteva secunde și puneți picăturile de vanilie. Adăugați treptat apa între amestecări până când mixtura capătă o textură de aluat.Scoateți apoi din blender, și puneți-o pe o tavă pe care ați pus în prealabil hârtie de copt. Lăsați niște hârtie în plus pe margini pentru a le face mai ușor de scos. Răciți la frigider timp de o oră, apoi tăiați în 8 și savurați!Biluțe cu spirulină
100g Nuci
80g Curmale10g Miere20g Unt de arahide
Puneți nucile într-un blendere și tocați-le până ajung fărâme. Adăugați curmalele, untul de arahide, semințele de in și mierea apoi amestecați din nou până ingredientele formează un amestec omogen.Din amestec, formați mici sfere pe care le dați prin cocos. Înainte de servire lăsați la frigider jumătate de oră ca să se întărească.Dressing pentru salată cu spirulină
10g Ulei de măsline5g SpirulinăSucul de la jumătate de lămâiePraf de usturoiUn vârf de piperAmestecați toate ingredientele și turnați peste salată. Puteți adăuga și pudră de chilli pentru a face dressingul picant.Spirulina este un supliment excelent pentru orice dietă datorită profilului nutrițional fantastic. Este folosită de sute de ani, chiar milenii în multe culturi, unde a fost considerată un super-aliment datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale. Încercați câteva din aceste rețete simple și simțiți sănătatea pe care v-o poate oferi spirulina!Trimiteri:
Ciferri, Orio. “Spirulina, the edible microorganism.” Microbiological reviews 47.4 (1983): 551.
Nakaya, Noriaki, Y. Homma, and Y. Goto. “Cholesterol lowering effect of spirulina.” Nutrition Reports International (1988).
Lee, Eun Hee, et al. Nutrition research and practice 2.4 (2008): 295-300.