Ce suplimente nutritive ar trebui să iau?
Din momentul în care intram în sala de sport și începem sa ne antrenam din greu, devine tentant să încercam tot felul tot felul de suplimente nutritive, în speranța unei transformări magice peste noapte. Și totuși, decât sa încărcam tot felul de suplimente nutritive ce par sa fie populare în sala noastră, cel mai corect este ca înainte sa identificam cel mai corect profilul nostru atletic, obiectivul și mai ales nevoile corecte.
Ești un sportiv profesionist? Un amator de culturism cu serviciu de la 9 la 17? Sau poate vrei doar sa faci putina mișcare alături de prietenii tai? Toate acestea reprezinta abordări și obiective diferite care la rândul lor necesită profiluri nutritive respectiv suplimentație diferita. Dar haideți mai bine sa începem cu lucruri de baza.
Cel mai important lucru înainte de a încerca sa folosești suplimentele nutritive este ca în primul rând sa te asiguri ca dieta și odihna ta sunt bine puse la punct. Pentru început, asigura-te ca planul tău alimentar include un număr decent de 3-4 mese pe zi, dintr-o sursă de hrană sănătoasa cat mai puțin procesata însoțite și de o hidratare corespunzătoare. În ceea ce privește partea de recuperare, este important sa înțelegi ca tot visul tău se construiește acasă, în sala de sport se produce doar partea de stimulare, în rest cea mai mare parte a procesului o reprezinta alimentația și odihna corespunzătoare, așadar, un somn de cel puțin 8 ore pe noapte este absolut necesar pentru un pasionat de mișcare.
Sunt atât de multe suplimente disponibile astăzi pe piață încât se poate crea ușor puțină confuzie. Acum ca ai pus la punct aceste detalii, sa încercăm sa lămurim puțin și partea de suplimente nutritive. Imaginează-ți că acestea pot fi precum o trusa personală cu ajutorul căreia îți poți sculpta propriul corp, înțelegând că în momentul în care ai un obiectiv serios, îți trebuie un minimum de echipament calitativ.
Așadar ,fie că ești un practicant amator ce pășește în sala de antrenament după 8 ore de serviciu, sau un sportiv de performanță ambițios, suplimentele nutritive te pot ajuta să îți atingi mai rapid obiectivele, desigur, dacă te-ai orientat corespunzător și ai ales ceea ce se potrivește cel mai bine profilului tău individual. Odată cu accentuarea și creșterea forței respectiv pierderea în grăsime corporală, unele suplimente îți pot oferi de asemenea beneficii suplimentare, cum ar fi creșterea energiei, o stare de spirit îmbunătățită și un aspect sănătos de ansamblu.
Am creat această listă minimă pentru tine, cu ajutorul căreia ai cele mai mari șanse să nu dai greș în atingerea obiectivelor tale.
Așadar, ce suplimente nutritive ar trebui să iau în general?
Concentratele proteice
Concentratul proteic din zer este o proteină cu digestie rapidă care ar trebui să fie consumată în termen de o oră (în opinia unor antrenori profesioniști) de la începerea respectiv terminarea antrenamentului, pentru a facilita relansarea sintezei proteinelor. Pe lângă repararea țesuturilor musculare și recuperarea după eforturile fizice, proteina din zer are capacitatea de a facilita și
anumite procese benefice pentru organism, cum ar fi creșterea nivelului de energie, hrănirea părului și a pielii, sau chiar la nivel psihologic. Concentratul proteic din zer este poate cea mai simpla și populara soluție folosita de amatorii antrenamentelor cu greutăți. Atenție la raportul calitate/cantitate/preț și profilul nutritiv ce reflectă calitatea produsului respectiv.
Concentratele proteice: caseina
Cunoscută drept “proteină de noapte” este în opinia multor experți o alegere potrivită în materie de suplimente utilizate înainte de culcare. Caseina este o proteină cu eliberare lentă (din lapte) fiind asimilată mai încet de către stomac, asigură astfel un flux constant de aminoacizi în mușchi pentru o perioadă mai îndelungată. Datorita duratei mai lungi de acțiune, caseina previne distrugerea în exces a proteinei (efect anti catabolic) care în cele din urmă promovează un efect anabolic - creșterea musculară. Bogată în aminoacizi BCAA, vă ajuta la refacere și construcția de noi fibre musculare pentru o masă musculară mai mare și mai calitativă. Recomandată în special în perioadele de acumulare de masă musculară, sau persoanelor care au dificultăți în menținerea nivelului de musculatură. Dacă urmați un regim alimentar, atenție la conținutul de zahăr al acesteia, pentru că vă poate afecta planul de slăbire.
Creatina
Creatina, care se găsește în mod natural în carnea roșie și pește, poate furniza organismului energie și capacitate de recuperare. De asemenea, poate conduce la creșterea masei musculare și a performanței atletice.
Utilizarea sa primară este ca donator de fosfat de rezervă pentru refacerea nivelului de ATP, cea mai elementară formă de energie și totodată sursa de energie pentru toate contracțiile musculare. Reprezinta așadar un alt supliment nutritiv care este și probabil printre cele mai eficiente atunci când faceți o activitate fizică intensă.
Este dovedit științific: creatina vă poate ajuta la creșterea puterii, ceea ce înseamnă că vă permite să câștigați musculatura chiar mai repede decât orice alt supliment.
Uleiul de pește
Practicant de sport sau nu, uleiul Omega 3 este absolut unul dintre cele mai bune suplimente pe care toată lumea ar trebui să le ia. Beneficiile includ: capacitatea de a reduce inflamațiile organismului, ajutor important în circulația sângelui, menține sănătoase părul, pielea, și unghiile. Omega 3 intră în categoria acizilor grași indispensabili pe care organismul uman nu îi poate sintetiza, trebuiesc așadar luați din alimentație sau suplimente. Asigurați-vă așadar ca obțineți o concentrație optimă prin suplimentare zilnica.
BCAA
Aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA) sunt cei trei aminoacizi esențiali – leucina, izoleucină și valină – renumitele “cărămizi” din care este construită proteina.
BCAA sunt substanțe nutritive pe care organismul le poate obține ca exemplu, din carne. Pentru că nu pot fi produși de organismul uman, trebuiesc aduși din exterior prin alimentație. Multitudinea de beneficii, inclusiv creșterea musculară, creșterea energiei în timpul antrenamentelor, și scăderea cortizolului (un hormon catabolic care inhibă testosteronul și creșterea distrugerii mușchilor) sunt doar câteva din efectele benefice ale administrării de BCAA.
De departe o alegere potrivită atunci când doriți să obțineți definiție și să păstrați în același timp masa musculară, pentru că BCAA nu încurajează adaosul de grăsime corporală. Multe concentrate proteice din zer de înaltă calitate conțin deja BCAA, și atunci când sunt luate împreună cu acestea, pot oferi creșteri mai mari în energie și forță.
Suplimente de tip pre workout
O categorie foarte importanta de suplimente mai ales atunci când resimțim oboseala de peste zi și avem nevoie de un impuls energetic.
Cea mai mare parte a acestora conțin oxid nitric (NO), o molecula găsita în organism care este implicata în mai multe procese, spre exemplu capacitatea sa de a dilata vasele de sânge, ceea ce permite mai mult flux de sânge către mușchi pentru o livrare sporită de oxigen, nutrienți, hormoni anabolizanți și apă.
Acest lucru vă oferă mai multă energie în timpul antrenamentului, o pompare musculară îmbunătățită, o recuperare și o creștere mai bună a mușchilor după antrenament.
Multivitamine și minerale
Nu toți reușim să urmăm o dietă așa cum ar trebui să fie și în aceste situații, multi vitaminele și mineralele pot umple golurile nutriționale create de alegerile sărace din punct de vedere alimentar.
Deoarece cele mai multe combinații de vitamine și minerale au un conținut suficient de vitamine, dar au un conținut redus de minerale, este prudent să luați o multi minerale cu potențial ridicat care să conțină toate cele necesare.
Din nou, dacă nu mănânci suficiente legume sau proteine, trebuie să luăm cu siguranță multi vitamine. Nu este neapărat nevoie să luăm zilnic, dar ne pot oferi suport atunci când ne simțim obosiți sau slăbiți. Asigurați-vă că multi vitaminele includ și minerale. Corpurile noastre nu pot produce minerale, iar dacă sunteți deficitar și la un singur mineral, indiferent care, se pot declanșa anumite simptome, obiectivul său poate chiar sănătatea organismului putând fi astfel afectate.
Concluzie
Aceste suplimente le putem considerate printre cele mai utile și mai eficiente pentru majoritatea practicanților de sport. Foarte important: alimentele ar trebui să vină întotdeauna pe primul loc, suplimentele oferă o alternativă eficientă pentru a obține substanțe nutritive care fie nu sunt disponibile în cantitate suficientă în alimente, fie sunt în alimente pe care nu le consumați. Keywords: suplimente nutritive, concentrate proteice, bcaa, creatina, vitamine, minerale, pre workout, masa musculara