Dacă eşti la început de drum în ale sportului, nutriţionismului etc sau pur şi simplu ai avut un interes scăzut în a cerceta despre ce e vorba cu această coenzimă Q10, probabil ai auzit cel mai mult de ea prin reclamele la diferite creme pentru ten şi cât de benefică este ea. Însă efectele ei asupra corpului uman sunt mult mai numeroase şi interesante, despre care merită să citeşti în cele ce urmează.
Ce este Coenzima Q10?
Să începem cu începutul, coenzima Q10, cunoscută şi sub denumirea de ubiquinona, este o substanţă cu un rol asemănător cu cel al vitaminelor, liposolubil, sintetizat în corp. Ca prezenţă, se regăseşte în fiecare celulă a organismului, cu precădere cele cu activitate intensă precum ficatul, creierul sau inima, având o concentraţie mai mare în inimă.
Da şi acele reclame la diferite creme au adevărul lor, coenzima Q10 având un rol important în ceea ce priveşte dermatologia, aceasta putând să stopeze procesul distrugător de îmbătrânire al pielii şi prevenind apariţia ridurilor.
Ce rol are?
Ca roluri principale însă, putem izola două funcţii: să producă energie şi să acţioneze ca un puternic antioxidant prin aducerea radicalilor liberi la starea de inactivitate, devenind foarte important pentru, da aţi anticipat bine, pentru sportivi.
Pentru a produce energie, celula are nevoie de coenzima Q10, aceasta fiind considerată un starter pentru activitatea mitocondriilor. Astfel rezultă că această coenzimă, oferă capacitatea organelor vitale de a funcţiona la nivel optim, în special inima, în lipsa coenzimei celulele putând să sufere scăderi puternice de energie de funcţionare, ducând la probleme grave pentru organismul uman.
Care este doza recomandată?
Cantitatea necesară de Q10, este produsă de către corp în primii ani, până pe la vârsta de 28-30 de ani când atinge nivelul maxim de producție a coenzimii. După această vârstă ritmul și nivelul de generare scade și treptat devine importantă suplimentarea din exterior, cu suplimente necesare, care pe lângă efectul de ridicare a nivelului de Q10, să stimuleze și producția proprie a coenzimii.
Care sunt beneficiile Coenzimei Q10?
Studiile au arătat că există utilitate în administrarea de Q10 inclusiv în cazuri de hipertensiune arterială, aritmii și alte probleme cardiace, alături de principala indicație, cea de insuficiență cardiacă congestivă.
Pentru că este un foarte bun antioxidant, au început să îi fie testate efectele asupra diferitelor afecțiuni neurologice degenerative.
Coenzima Q10 se poate găsi în diferite alimente însă o concentrație mai mare se găsește în carnea de vită, cu precădere în inimă, ficat și rinichi. Se mai poate găsi și în cantități relativ reduse în carnea de pește (sardine sau ton), în uleiul de soia, ouă etc.
Datorită necesității de gătire îndelungată și preparare prin acțiune termică a mâncării, coenzimă poate să devină inactivă. Deoarece oricum cantitățile de Q10 din alimente sunt destul de scăzute, este mult mai benefic utilizarea suplimentelor alimentare ce conțin această coenzimă, însă rețineți că aceasta este liposolubilă și are un efect mai bun într-o corelare cu alimente bogate în grăsimi.
Pentru doza optimă, este necesară o discuție cu medicul sau farmacistul personal, pentru a stabili cantitatea potrivită pentru fiecare individ și urmărind scopul și eventualele probleme deja existențe la fiecare.
Așadar data viitoare când vei vedea o reclamă în care să prezinte conținutul de coenzimă Q10, tu vei cunoaște deja mult mai multe beneficii pe care aceasta le prezintă și vei avea un avantaj în antrenamentele tale și în viață de zi cu zi. Să fim sănătoși !
Am 28 de ani, sunt licentiat in Jurnalism si master in FAACTS (finantarea si administrarea afacerilor in comert, turism si servicii) si certificat ca instructor de fitness, recunoscut inclusiv de European Fitness Association. Am practicat sport de mic copil, cu sala am luat contactul de pe la 17ani, iar treptat a devenit o vocatie acest domeniu. Profesez ca si instructor de fitness iar munca pentru propriul corp mi-a adus inclusiv o aparitie in revista Men’s Health din Romania.