Skip to main content
Suplimente

Suplimente pentru creșterea energiei | Cele mai bune vitamine și amestecuri pentru a lupta împotriva oboselii

Suplimente pentru creșterea energiei | Cele mai bune vitamine și amestecuri pentru a lupta împotriva oboselii
Myprotein RO
Scriitor si expert4 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Să mănânci o dietă echilibrată cu multe fructe și legume care conțin o gamă largă de micronutrienți este foarte important pentru a te menține în formă și sănătos. Însă, dacă treci printr-o perioadă care necesită multă energie în mod particular și te lupți constant cu oboseala, suplimentarea unor anumite vitamine poate ajuta la îmbunătățirea performanței tale de zi cu zi.Așadar, în această iarnă luptă împotriva oboselii cu vitaminele noastre de top pentru a-ți crește energia. 

1. Fier

Fierul este crucial pentru producția de energie a corpului tău. Fierul este necesar pentru a produce suficientă hemoglobină - o substanță care transportă oxigenul în celulele tale roșii așadar o lipsă de fier poate produce oboseală.Într-un studiu care investiga suplimentarea cu fier și oboseala în rândul femeilor, cele care au suplimentat cu pastile de fier au redus oboseala cu 18,9% mai mult decât cele care au primit un placebo.  Dacă ești vegetarian sau vegan, poți fi în mod particular susceptibil la deficiența de fier deoarece carnea roșie și ficatul sunt surse grozave. Alte surse alimentare cuprind fasole, nuci, fructe uscate și cereale fortificate pentru mic dejun. Pastilele de fier ar trebui consumate cu precauție deoarece nu sunt sigure pentru persoane cu anumite condiții medicale precum colon iritabil. Verifică mereu cu medicul tău înainte să suplimentezi.  

2. Acidul folic

Acidul folic, cunoscut și ca vitamina B9, este una din cele 8 vitamine B. Ajută corpul să producă celule roșii care conțin mitocondrii, locul unde energia corpului tău este produsă.Corpul tău nu poate produce acid folic deci trebuie să fie o parte din dieta ta. Acidul folic se găsește în legume cu frunze verzi, brocoli, lăstari, mazăre, năut, fasole, ficat și unele cereale pentru mic dejun. Dacă nu consumi multe dintre aceste alimente, s-ar putea să merite suplimentarea. Acidul folic este foarte recomandat și pe parcursul primului trimestru de sarcină pentru a ajuta la dezvoltarea bebelușului. Acidul folic poate fi combinat cu fier pentru a ajuta la tratarea deficienței de fier, anemia.

3. Magneziu

Magneziul este un mineral cheie necesar pentru metabolismul alimentelor care permite corpurilor noastre să producă energie. Pe parcursul mișcării, magneziul joacă un rol în absorbția de oxigen de către mușchii noștri și au fost raportări cum că suplimentarea cu magneziu îmbunătățește forța și performanța în cadrul mișcării.  Magneziul poate ajuta și la îmbunătățirea somnului, ceea ce este crucial pentru nivelurile noastre zilnice de energie și pentru prevenirea oboselii. Un studiu de 5 ani a arătat că femeile care consumă mai mult magneziu în dieta lor erau mai puțin probabil să adoarmă pe parcursul zilei. Suplimentarea cu magneziu s-a arătat că îmbunătățește și somnul la persoanele în vârstă care suferă de insomnie.   Surse alimentare cuprind legume cu frunze verzi precum spanacul, nuci, semințe, leguminoase și cereale integrale. Magneziul lipsește adesea din dietă și US Institute of Medicine recomandă 320mg/zi de magneziu.

4. Vitamina D 

Sursa predominantă de vitamina D din corpurile noastre este de la lumina solară de unde este absorbită în piele și în cele din urmă convertită în compusul său activ biologic în corp. Din cauza lipsei de lumină solară pe parcursul iernii și a surselor alimentare care sunt rare, majoritatea persoanelor sunt deficiente în vitamina D.Suplimentarea dietei tale cu vitamina D poate reduce oboseala ceea ce este cu siguranță de folos pe parcursul moleșelii de iarnă.

5. Vitamina C 

Vitamina C este un antioxidant potent care se găsește într-o gamă de fructe sau legume și este esențială pentru sintetizarea carnitinei. Carnitina este un compus cheie în metabolismul energiei deoarece permite acizilor grași să pătrundă mitocondrii și în cele din urmă să producă ATP. De asemenea, vitamina C permite transportul și absorbția de fier. Cu siguranță un supliment care merită încercat. 

6. Calciu

Calciul este un mineral care joacă un rol cheie în metabolismul acizilor grași și reglarea producției de ATP (adenozin trifosfat). Este de asemenea esențial pentru contracția mușchilor scheletici ceea ce înseamnă că deficiența poate duce la performanțe scăzute la sală. Surse alimentare de calciu cuprind lapte, brânză, iaurt, tofu, sardine și pudră proteică din zer. Dacă ai o intoleranță la lactoză și te chinui să ai un aport suficient de calciu, suplimentarea de calciu poate fi deosebit de benefică.

7. Coenzima Q10  

Coenzima Q10 (CoQ10) este un antioxidant care este produs în mod natural de corpul tău. CoQ10 se găsește în carne, pește și nuci. Nivelurile de CoQ10 scad pe măsură ce îmbătrânești și poate însemna că este nevoie de suplimentare. CoQ10 este necesară pentru producția de energie a corpului tău și de aceea se găsește în concentrații mai mari în organe care necesită cantități mari de energie – creierul, inima și rinichii.CoQ10 este implicată în procesul de creare a ATP, care este utilizat pentru a efectua toate funcțiile corpului. S-a arătat și că CoQ10 poate îmbunătăți performanța și recuperarea după mișcare ce provoacă oboseală. Așadar suplimentarea acesteia te poate trece de plafonare în sală. 

8. B12

Vitamina B12 joacă un rol cheie în producția de energie a corpului tău, în mod specific în metabolismul acizilor grași și a aminoacizilor. În esență, B12 permite corpurilor noastre să descompună alimentele în energie. Ca și în cazul acidului folic, corpul nostru nu poate produce B12 singur și trebuie consumat în dietă. Asta înseamnă că poate fi scăzută la vegetarieni sau vegani deoarece sursele alimentare sunt în principal de origine animală (carne, carne de pasăre etc).Dacă ești deficient în B12, există dovezi care arată că nivelurile tale de energie pot fi crescute.

9. Complex de vitamine B

Cele mai cunoscute vitamine B sunt probabil B6 și B12 dar sunt 8 vitamine B diferite. În timp ce B12 și acidul folic pot juca rolul cel mai mare în producția de energie, s-a sugerat că deficiența în oricare dintre vitaminele B poate rezulta în oboseală.  Complexul de vitamine B de la Myprotein conține un amestec din toate cele 8 vitamine B într-o capsulă convenabilă. 

10. Multivitamine

Multivitaminele pot fi o modalitate ușoară, convenabilă de a include o gamă de vitamine importante într-o singură capsulă. Multivitaminele disponibile la Myprotein conțin o gamă de vitamine prezentate în acest articol inclusiv calciu, vitamina C, vitamina B12 și vitamina D. Și dacă preferi să îți faci vitaminele zilnice mai gustoase pentru a nu uita niciodată să le consumi, jeleurile noastre cu multivitamine cu aromă de căpșuni sunt calea de urmat. 

Mesaj de luat acasă:

Consumarea unei diete diversificate cu o gamă de micronutrienți va ajuta la menținerea ridicată a nivelurilor tale de energie. Poți să realizezi asta consumând o gamă de cărnuri sănătoase, fructe și legume. Însă, dacă te lupți în prezent cu oboseala sau trebuie să elimini anumite alimente din dietă, adăugarea în plus a  suplimentelor cu vitamine poate ajuta la producția de energie a corpului tău, ajutându-te să reduci oboseala și să îmbunătățești performanța.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein