În acest articol găsești informații despre:
- Ce este Vitamina D?
- Vitamina D2 vs D3
- Beneficiile Vitaminei D
- Potențiale efecte adverse
- Semne & Simptome
- Cine ar trebui să consume Vitamina D
- Surse & Dozaj
- Concluzii
Ce este vitamina D?
Vitamina D este o vitamină importantă pentru sănătatea generală a organismului și a oaselor. Se regăsește într-o cantitate redusă în multe alimente precum heringul, sardinele, tuna și mackerel. Se regăsește și în ciupercile care au fost crescute sub lumini ultraviolete. Pentru a face disponibilă mai ușor consumatorilor această vitamină, alimente precum lactatele, sucurile și cerealele sunt deseori fortificate cu ea. Vitamina D poate fi obținută prin expunerea la soare - de fapt, se obține în jur de 80-90% în acest mod. 1 Când pielea se expune la razele soarelui, începe să producă vitamina D. Totuși crema solară, vremea mohorâtă și tipul hainelor pe care le purtăm pot reduce efectele razelor UV. Așa că din nefericire, dacă nu locuiești într-o zonă exotică cel mai probabil organismul tău nu obține acest nutrient esențial într-o măsură rezonabilă. Cea mai mare expunere UV se obține doar la Ecuator. Compromisul ideal între prea multă și prea puțină expunere la soare este să-ți expui fața, membrele sau spatele între orele 10 - 13 de cel puțin două ori pe săptămână.Vitamina D este un factor vital pentru a te asigura că mușchii și organele interne funcționează eficient, lucru benefic în special pentru atleții și indivizii care au un stil de viață activ.2
Vitamina D2 vs Vitamina D3
Vitamina D sub formă de supliment poate fi cunoscută sub două chimicale diferite. Cele mai comune forme ale acestei vitamine sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și D3 (cholecalciferol). Testele arată că ele prezintă beneficii similare organismului dacă sunt dozate corespunzător, cu toate că acțiunile lor pot să difere dacă se depășește dozajul recomandat - impactul vitaminei D2 fiind mai puțin potent.2
Vitamina D2 este obținută din drojdie și Vitamina D3 este obținută cel mai adesea în urma expunerii la soare.2Potrivit unor studii, majoritatea oamenilor au deficit de vitamina D3. Pentru a combate acest lucru, vitamina D este disponibilă sub forma de suplimente și se regăsește în numeroase alimente (de exemplu în cereale). Alimentele în care această vitamină se regăsește natural cuprind gălbenușurile de ou, laptele și peștele.În ciuda disponibilității, mulți locuitori ai Regatului Unit suferă în continuare de deficit de vitamina D, în special în lunile de iarnă atunci când minoritățile etnice, femeile însărcinate și copiii sunt mai afectați. Prin urmare, suplimentarea cu vitamina D este recomandată, în special la bebeluși, deoarece ei nu obțin vitamina D din laptele mamei.2
Beneficiile Vitaminei D
Vitamina D pentru pierderea în greutate
Unele studii au arătat că suplimentarea cu calciu și vitamina D poate diminua colesterolul LDL și circumferința taliei. Aceste potențiale beneficii au fost resimțite de femeile supraponderale care au avut un aport scăzut de calciu.9 Trebuie făcute totuși mai multe studii în această privință.Mineralizarea oaselorLa fel ca și mușchii, oasele noastre sunt reconstruite sau “re-modelate” constant prin mineralizare. Vitamina D ajută la menținerea mineralizării oaselor prin asigurarea unui flux de calciu în sistemul sanguin. Acest lucru este obținut prin îmbunătățirea absorției de calciu dietetic din intestine. Prin studiile efectuate s-a observat efectul pozitiv al depozitării calciului în oase.3
Vitamina D3 poate ajuta la prevenirea și tratarea pe termen lung a problemelor de oase. Acest lucru înseamnă că poți să rămâi puternic antrenându-te în continuare pe măsură ce îmbătrânești.Efecte adverse ale vitaminei D
Vitamina D este în general sigură atunci când este consumată în cantitatea recomandată. Majoritatea persoanelor nu experimentează efecte adverse decât atunci când consumă prea multe suplimente. Organismul tău se protejează împotriva expunerii prelungite la soare. Recomandarea superioară la adulți este de 4000 IU per zi pentru a preveni efectele adverse.2
Semne și simptome de deficiență pentru vitamina D
Exemplul clasic pentru deficiența pe termen lung a vitaminei D este rahitismul - boala copiilor care cauzează deformații la nivelul oaselor și scheletului datorită unei mineralizări neadecvate a oaselor.2 Asta este cauza pentru care laptele este fortificat cu Vitamina D și suplimentele sunt recomandate pentru bebeluși. La adulți, oasele slăbite sunt rezultatul cel mai comun al deficienței. Este crucial să obținem un aport adecvat de vitamina D pentru a menține sănătatea sistemului imunitar și funcționarea normală a mușchilor, parte esențială a oricărui sportiv.Dacă ești îngrijorat în legătură cu nivelul de Vitamina D din organism (de exemplu, dacă urmezi o dietă vegană și eviți expunerea la soare) consultă doctorul și cere sfaturi pentru a evita deficiența. Următoarea listă prezintă potențiale motive pentru a consulta doctorul în legătură cu consumul de suplimente de Vitamina D:Te simți la pământNivelul de serotonină, hormonul care îți controlează starea, crește și scade în funcție de expunerea la razele soarelui. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că starea proastă prin care treci poate fi rezultat al deficienței de vitamina D, din moment ce nu te expui suficient razelor soarelui.5Ești un adult în vârstăPe măsură ce îmbătrânești, pielea ta nu mai sintetizează atât de multă vitamina D ca în tinerețe. În plus, persoanele în vârstă tind să petreacă mai mult timp în casă și să consume mai puține alimente bogate în vitamina D.Ești obez, supraponderal sau ai suferit operații la nivel gastricChiar dacă aceste situații par opuse, ele te pun în situații de risc în legătură cu nivelul scăzut de vitamina D. Oamenii supraponderali necesită o cantitate mai mare de vitamina D pentru ca organismul lor să funcționeze corect. În plus, deoarece vitamina D este depozitată în grăsimi, este mai dificil să o menținem în circulația sângelui. Operațiile la nivelul gastric au impact asupra intestinului subțire, locul unde vitamina D este absorbită, lucru care pune organismul în dificultate din punct de vedere al obținerii vitaminei din alimente.2
Culoarea pielii este închisă sau nu ești expus suficient la soareO cantitate ridicată de melanină în piele scade abilitatea acesteia de a absorbi razele UV pentru producerea de vitamina D. Orice persoană care este prea atentă în legătură cu expunerea la soare cel mai probabil nu obține suficientă vitamina D. Cu cât limitezi accesul la razele UV, cu atât ai nevoie să consumi mai multe alimente fortificate sau suplimente.